Nyheter och Publikationer

augusti 31, 2016
Share : 

The Non-Violence Project förebilden - Raoul Wallenberg

I samband med att det nu i augusti är Raoul Wallenbergs dag vill vi uppmärksamma vår förebild och inspirationskälla: Raoul Wallenberg - En man som gjorde skillnad.

Raoul Wallenberg räddade i slutet av andra världskriget tiotusentals judar från nazisterna och är för hans humanitära insatser en av våra ickevålds-förebilder. För sitt goda arbete tog Wallenberg emot utmärkelsen "rättfärdig bland folken" av den israeliska staten år 1963, en utmärkelse för människor som med risk för sitt eget liv skyddat judar under andra världskriget. Wallenbergs humanitära insatser lever vidare. Runt om i världen har monument rests för att hedra hans minne; gator, platser och skolor har namngivits efter honom. Idag jobbar vi för ett samhälle utan rasism, där Wallenbergs agerande påminner oss om att varje enskild individ bär ansvar och kan göra skillnad.

I Stockholm restes år 2006 på beställning av den Judiska församlingen och Stockholm stad ett minnesmärke skapat av Aleksander Wolodarski och Gabriel Herdevall. Monumentet föreställer ett stenklot med inskriptionen: "Vägen var ofta rak där judar fördes bort för att dödas", från stenklotet leder en väg med järnvägsspår till den stora synagogan i Stockholm. Våga stå upp för vad som är rätt och hjälp dina medmänniskor för att tillsammans nå ett samhälle utan rasism och våld.

 

Wolodarski_Wallenberg

Minnesmärke av Aleksander Wolodarski och Gabriel Herdevall

 

Share : 

Alla våra nyheter

Kolla våra globala och lokala nyheter från vårt nätverk. Rulla ned för arkiverade nyheter eller kolla in ditt lands sida för fler goda nyheter där du bor.

Alla våra publikationer

Kolla och ladda ner våra publikationer för att upptäcka våra åtgärder, projekt, prioriteringar, ekonomi och vår utsikt för de kommande åren.
downloadmagnifiercross