OM OSS/ Organisationen

Den Knutna Revolvern

En tribut till John Lennon och hans vision om peace och non-violence

Originalet av den knutna revolvern, mest känd under namnet “Non-Violence”  skapades av den svenske konstnären Carl fredrik Reuterswärd som var en vän till familjen Lennon. Carl Fredrik skapade detta konstverk efter att John Lennon så tragisk blev skjuten av en av hans egna fans. Carl Fredrik ville hedra sin vän och hans vision om en värld utan våld. Skulpturen placerades först i minneslunden Strawberry Fields Memorial i Central Park, New York

En Internationell symbol för PEACE

Erkänd av Förenta Nationerna med citat av Kofi Annan

En version av skulpturen i brons donerades av Luxemburg till Förenta Nationerna. 1988 avtäcktes den utanför FN-huset i New York. Med sin framträdande plats vi entrén är det mest fotograferade objektet vid FN-huset. Många som sympatiserar med visionen om en mer fredlig värld ställer sig gärna vid skulpturen för att ta en bild.

Den tidigare Generalsekreteraren Kofi Annan. Vid 10-årsjubileumet av skulpturens placering utanförFN FN huset sade Annan:

“The sculpture Non-Violence has not only endowed the United Nations with a cherished work of art. It has enriched the consciousness of humanity with a powerful symbol that encapsulates, in a few simple curves, the greatest prayer of man which asks not for victory, but for peace.”

Efter att skulpturen placerats vid FN har den placerats på ett 30-tal platser av oss och lika många museum runt om i världen; i Berlin, vid Olympiska Museet i Lausanne, i Beirut, Kapstaden, Beijing, Belfast och flertalet plaster i Sverige för att nämna några.

En källa till inspiration

“Non-Violence” har också blivit tolkad av en rad kända personligheter, initialt som en del av the Non-Violence for Peace Tour. Kontinuerligt tolkas den av artister, idrottare aktivister och ungdomar runt om i världen.

NVP Ambassadörer

NVPs Ambassadörer gör sina egna tolkningar och deras skulpturer avtäcks och ställs upp vid olika manifestationer med målet att stärka vårt budskap och nå ut med fler utbildningar.

Bland de mest namnkunniga svenska Ambassadörerna finns Ernst Billgren, Henrik Lundqvist, Petter och Meja

Samarbeten

Den Knutna Revolvern är ständigt en inspiration och källa för initiativ från företag och organisationer. Vi har genom åren licensierat rätten att använda symbolen mot bidrag och stöd till vårt arbete. Vill du veta mer om våra samarbeten och vilka som vi samarbetat med, klicka på länken här 

magnifiercross